Domácí pasta (těstoviny)

Po mnoha uhňácaných a uválených zkušenostech doporučuji všem, kdo mají zájem vyrábět si čerstvou pastu, aby si k těmto těstohrátkám pořídili strojek. Po té co si vytvoříte těsto, ho totiž nemusíte válet na tenko a pak vykrajovat, což je dost práce a výsledek ne vždy lahodí oku.. se strojkem to zvládnou i děti a bude je to bavit. Nejlépe se mi osvědčil Marcato, v základní verzi s nástavci na lasagne, tagliatelle a spagetti, vás příjde na plus mínus 1.300,-. Ale investice se vám vrátí v dobrém pocitu a zdraví.

Poměr výroby na jednu porci pasty je:
100 gramů mouky 00 (semolinová, pokud nemáte, tak nouzově hladká)
1 vejce (které musíte chvíli nechat stát venku, aby mělo stejnou teplotu jako mouka)
špetka soli
olivový olej 
teplá voda



Na vál si nasypte mouku a udělejte důlek, do něj vyklepněte vajíčko, přidejte sůl a kapku oleje a pracujte. Nebojte se, že se vám to všechno bude při prvních pokusech lepit a bude, to.. no práce.. než ty vyladíte, ne každé vajíčko je stejně velké, takže si připravte mouku a teplou vodu abyste dosypávali a dolívali k finální dokonalosti. Vypracované těsto je tužší, hladké, nelepí a když do něj uděláte důlek, ten se jen pomalu narovná. Kouli zabalte to pytlíku nebo potravinářské folie a dejte odpočinout do lednice. Po hodině už můžete dělat pastu, pokud máte strojek, není co řešit, pokud ne, tak máte před sebou válendo grando.
No a je to. Vykrájenou pastu hned uvařte, nebo vysušte a nechte na nejbližší dny, pokud budete dobře skladovat, vydrží vám čerstvá týden.


Další nápady, které by se vám mohly líbit:




Komentáře