Domácí repelent bez chemie

Někomu nevadí na sebe našplíchat Off!.. někomu to vadí a proto asi teď čte tuhle stránku. Mám tady 3 recepty na domácí zdravé repelení:


První je s levandulí a jde v podstatě jen o návod jak sebe a děti uchránit nepříjemných štípanců. Vezměte květy levandule a otřete je za ušima, na krku a na zápěstí. Komáři poletí k nepotřeným a vy máte klid a vůni na den zajištěnou. :)

Druhý je s citronelou. Smíchejte základní olej (třeba slunečnicový z lékárny) a esenciální olej citronely (100ml - 10 kapek).

Třetí je s eukalyptem. Postup stejný jako u citronely.


Komárům se tímto umlouvám za stížení životních podmínek!


Další nápady, které by se vám mohly líbit:

Komentáře

  1. Dobrý den, já si vždy do Itálie s sebou brala malou lahvičku s rozprašovačem a levandulový 100% esenciální olej. Na místě jsem si namíchala vodu a levandulový olej ve vhodném poměru a používala jako parfém i repelent v jednom a na noc jsem tím lehce šplíchala okolí postele a polštáře. Pokud nemáte lahvičku s rozprašovačem, tak stačí do umyvadla dát jen trochu studené vody, přikapnout levandulový olej, promíchat a touto vodou si potřít holé ruce a nohy - v Itáli je to skvěle osvěžující. A kromě komárů to naštěstí odpuzovalo i muchničky.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajimavy navod na prirodni repelent je tez na orgonetu:
    http://orgo-net.blogspot.cz/2012/04/klistata-komari-domaci-biorepelenty.html

    Rozmarynovy odvar jako repelent proti klistatum:
    1 sáček rozmarýnu, který koupíte v obchodě, jako přísadu do jídla, 1 litr vody a 1 lžíci bílého vinného octa. Do hrnce nalijte vodu a přived'te ji do varu. Potom odstavte a vysypte do vody rozmarýn a nechte pořádně vylouhovat. Rozmarýn může být ve vodě až do vychladnutí odvaru. Potom scedíme rozmarýn a přidáme lžíci vinného octa. Přírodní repelent se přelije do sprejové lahvičky a uloží se do chladničky. Před každým výletem do přírody si nasprejujeme tělo, hlavně nohy od kolen dolů a nasprejujeme si také obuv!!

    Hrebickovy vyluh jako repelen proti komarum:
    Koupit si normální 200 ml skleničku Alpy, u do toho nastrkat 30 kousků hřebíčků, co má doma každý na děláni svařáku, nechat to tam vyluhovat a po 24 hodinách se s tím namazat. Hřebíček nevyndávat, ale nechat tam, alpa maličko zhnědne.
    Cena 30 Kč za prostředek, který funguje naprosto nečekaně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fantazie! díky, můžu to vyzkoušet a použít v blogu? A.

      Vymazat
    2. Hrebickovy vyluh nefunguje.. :-(

      Vymazat
    3. Toho hřebíčku bych se trošku obávala - ve formě esenciálního oleje (což je ale mnohem koncentrovanější, než v klasické, surové formě) patří k těm, které mohou silně dráždit pokožku.
      Možná by bylo lepší použít místo toho levanduli (sušenou , nebo éterický olej), ta může na kůži dokonce neředěná :-)

      Vymazat
    4. Není třeba se obávat toho hřebíčku, hezky to voní, nedráždí pokožku, jen ji trošku zbarví dohněda. Používám tuhle esenci /alpu s hřebíčkem/ v rozprašovači i na dezinfekci obuvi, při bolestech svalů nebo bolestech zubů/na vatový tampon/. Schválil mi to i můj zubař. Hřebíček má silné antiseptické vlastnosti, takže funguje i jako první pomoc při dezinfekci jakéhokoliv drobného poranění.A ke všemu moc hezky voní... používám ho už asi 15 let.

      Vymazat
    5. Hrebíčkový stoprocentně vůbec nefunguje! Nekolikrát testováno na ruznych druzích komárů, v ruzných prostředích, a ruznych poměrech v receptu. Opravdu nevím kdo tento recept vymyslel a proc, od home made věcí mě to dost odradilo, protoze to byl muj první pokus a vyrobek co jsem zkousel a absolutne nefungoval... navíc to dost barví např. zašpiní oblečení....

      Vymazat
  3. Všechny výše uvedené recepty jsou supr supr! Já používám oreganový olej asi 30% rozpuštěný v jiném obyčejném oleji, loni ani jedno klíště. Kupované repelenty musí být nacpané chemií. Vždycky jsem měla špatné svědomí, když jsem šla do lesa a místo čistého vzduchu jsem celou dobu cítila ten odporný chemický repelent.Jednou to dokonce dopadlo tak, že jsem namáhavě vyšmejkla kolo + spoustu kyblíků na kopec s tím, že celý den budu sbírat borůvky, nastříkala repelent - následoval strašný alergický záchvat a jela jsem pěkně zase domů. Takže domácí výrobě, zdravému selskému rozumu a přírodě zdar!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)