Domácí máslo

Měla bych asi vyslat varování, že při výrobě domácího másla v malém asi moc neušetříte. Přijde vás  2-3x dráž než v obchodě. Za to ale nemusíte špekulovat nad etiketou, jestli to je máslo nebo převlečený podřadný tuk a hlavně(!) a chuť je mimo tento svět. :)

Koupit si budete muset dostatek šlehačky, z jednoho litru uděláte plus mínus 300 gramové máslo.

Šlehačku šlehejte dokud se vám neoddělí podmáslí a máslová hmota. Tu potom dejte do síta a vymačkejte zbytek podmáslí. Čím víc podmáslí dostanete pryč tím déle Vám máslo vydrží.
To si schovejte a udělejte si z něj Creme Fraiche.
Máslo dejte do nádobky k tomu vhodné, a nechte v lednici.
Můžete experimentovat s přimícháváním bylinek, soli... dle libosti. Bude vám chutnat určitě na domácím chlebu.


Další nápady, které by se vám mohly líbit: 



Komentáře

  1. Malý tip na výrobu másla.
    Pokud máte v dosahu zemědělce, co prodává OPRAVDICKÝ nepasterizovaný mléko, tak je uplně jednoduché si máslo v malém vyrobit.
    Když si koupíte mléko, nalijte ho do širší nádoby, nechte ho pořádně ustát. Pak lžící opatrně sbírejte smetanu a tu si nalijte do skleničky třeba od výživy, asi tak menší půlku. Sklínku pak zašroubujte a zabalte ji do středu utěrky. Konce utěrky držte v ruce (mělo by vzniknou takové "kladivo", kdy místo rukojeti držíte oba konce utěrky a místo železa je ta sklenička zamotaná v utěrce) Těžko se mi to popisuje, ale je to blbuvzdorné :) No a pak s tím šejkujete, jako byste tloukli do vzduchu. A tak za chvíli skutečně stlučete opravdickou hroudičku másla, tak akorát na chleba. Pak stačí jen přecedit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No paráda! jak je ten svět jednoduchý, jen jsem si ho zbytečně nechali pěkně zabalit, potisknout a kolikrát i ošidit.
      Tohle jdu vyzkoušet. DÍKY!!!!

      Zpátky do kravína! :-)

      Vymazat
    2. RECEPT JE DOBRÝ,ALE PO SLITÍ PODMÁSLÍ JE NUTNÉ MÁSLO PROPLÁCHNOUT STUDENOU VODOU,ABY SE ODSTRANILY ZBYTKY PODMÁSLÍ A MÁSLO PROHNĚTAT,PROPLÁCHNUTÉ DÉLE VYDRŽÍ.

      Vymazat
    3. Skvělé, díky, zemědělce mám za kopcem, má tam automat na mléko, určitě zkusím.
      A co tvaroh, nevíte někdo, jak na něj?

      Vymazat

Okomentovat

Diky! :)